Menu
Luk

Kim (60): "Brugen af blodfortyndende medicin begrænser mig ikke på nogen måde"

For seks måneder siden følte Kim sig pludseligt dårligt tilpas under sit arbejde på en skole for børn med særlige behov. "Jeg følte mig pludselig svag og oplevede, at min højre arm og mit højre ben ikke længere fungerede". Der opstod panik, og en ambulance blev tilkaldt. "Jeg sagde til en kollega: 'Det her ender ikke godt!' Han troede, jeg lavede sjov".

Gennem et nåleøje

I ambulancen begyndte min arm og mit ben langsomt at fungere igen. "Som var jeg krøbet gennem et nåleøje. På hospitalet havde de stadig ingen ide om, hvad der var galt, men alt syntes at være i orden igen". Kim fik ordineret blodfortyndende medicin for en sikkerheds skyld. "Jeg fik lov til at forlade hospitalet samme dag. Jeg var overbevist om, at alt var fint igen. Men det var ikke tilfældet".

Det eneste, Kim kunne gøre de første dage efter hændelsen, var at sove. "Jeg var i meget dårlig fysisk form. Det er jeg faktisk stadig". Det ramte igen en aften. "Jeg havde netop spist en lækker middag og faldt pludseligt ned af stolen. Jeg tog øjeblikkeligt til lægen, hvor jeg fik taget et EKG. Nu stod det klart: Jeg har hjerteflimmer". Det  Kim oplevede  var et TIA (Transitorisk Iskæmisk Anfald), hvor en mindre blodprop midlertidigt satte sig i hjernen.

Symptomerne fortsætter

Kim lider regelmæssigt af hjerteflimmer anfald. "Jeg mærker det øjeblikkelig. Kim har prøvet alt muligt for at lindre symptomerne på hjerteflimmer, men det giver alt sammen meget lidt eller ingen forbedring. "I øjeblikket har jeg slet ingen energi. Jeg når min grænse ret hurtigt".

Kim drøfter alt med sin læge, men han vil selv træffe sine beslutninger. "Jeg mener, at livskvalitet er det vigtigste. Selvfølgelig kan en læge ikke give nogen garantier, men jeg vil gerne vide, hvilke risici der er, og hvad mine odds er". Hans datter Maria er altid parat til at hjælpe ham og ledsager ham også til lægekonsultationerne. "Jeg har ingen problemer med at stå fast. Men nogle gange føler man sig svag, og så er det godt at have en til at hjælpe sig og tænke på de spørgsmål, det er nødvendigt at stille lægen".

Utilstrækkelige oplysninger fra lægen

Kim siger, at der nogle gange mangler tilstrækkelige oplysninger, og at det bekymrer ham. "Da jeg fik ordineret blodfortyndende medicin, modtog jeg ikke yderligere oplysninger fra lægen. Hvad skulle jeg tage hensyn til? Hvad skulle jeg gøre, hvis jeg begyndte at bløde? Jeg havde ingen ide". Kim holdt op med at spille fodbold, men han vil gerne starte igen. "Man kan nemt blive skadet under fodbold, men brugen af blodfortyndende medicin begrænser mig ikke, hvis jeg og folk omkring mig ved præcist, hvad der skal gøres i en nødsituation".

Kim sidder stadig derhjemme og venter på en ablation, en behandling, der skal mindste symptomerne på hjerteflimmer. "Set i bakspejlet tror jeg, at jeg har haft hjerteflimmer i otte år. Hvis jeg drak kaffe, kunne jeg begynde at svede kraftigt. Jeg skød skylden på koffein. Jeg har også oplevet et kortvarigt tab af bevidsthed, mens jeg kørte. Det tilskrev jeg travlhed eller stress". Hans praktiserende læge mente, at han hyperventilerede. "Bare tag den lidt mere med ro", plejede han at sige. Det vil jeg ikke have, at nogen siger til mig igen!"

Kan du genkende noget i denne historie, eller har du spørgsmål om hjerteflimmer? Så kan du finde mere information på denne hjemmeside eller du kan kontakte din læge.

"Jeg er bange for, han kommer til skade under fodbold"

Kims datter, Janne, begyndte at tage sig af sin far efter hans lille blodprop. "Pludselig var jeg plejer. I et halvt år skulle jeg gøre en masse ting for ham hver dag". Hun går med ham til lægekonsultationer og indser, at der er givet meget få oplysninger om den blodfortyndende medicin. Først da vi klagede over bivirkninger, fik vi at vide, at der var flere muligheder. Det synes jeg er underligt!" Janne er ikke sikker på, præcis hvad hun skal gøre i tilfælde af en ulykke eller blødning. Hendes far elsker at spille fodbold og vil gerne starte igen, når han har det bedre. "Jeg er bange for, han kommer til skade under fodbold. Hvad kan der ske, hvis man tager blodfortyndende medicin?" Janne ønsker at se sin far at spille fodbold igen, uden at skulle bekymre sig. "Det er derfor, jeg gerne vil vide mere om de forskellige typer blodfortyndende medicin, og hvad vi skal gøre i en nødsituation".

Ved du, hvordan du kan forberede dig på en nødsituation?

Se vores tjekliste med tips her

Læs mere om patienters personlige oplevelser her.

Del artiklen
Del artiklen
Print artiklen
Print artiklen
TYPO3 CMS by TypoConsult A/S
Del denne side på...