Menu
Luk

Dan(60): "Livskvalitet er altafgørende"

Hver gang Dan besøgte sin kardiolog (hjertelæge), var hans symptomer forsvundet. "Jeg blev mere og mere frustreret ved hvert besøg". Dan  led af en hurtig, uregelmæssig hjerterytme. Hans praktiserende læge henviste ham til kardiologen. "Kardiologen kunne ikke finde nogen problemer, fordi jeg ikke havde symptomer, da jeg fik lavet et EKG. Symptomerne var forsvundet på det tidspunkt". Kardiologen bad Dan om at komme til ham med det samme for at få taget et EKG, næste gang han oplevede problemer med hjertet. Det var ikke nødvendigt for ham at kontakte en praktiserende læge først. "Jeg skulle blot vente to uger, før det skete igen".

Skræmmende oplysninger på internettet

Diagnosen blev stillet næsten omgående. "Jeg har hjerteflimmer. Jeg fik medicin med det samme og foldere med oplysninger, som jeg kunne tage med hjem". På det tidspunkt vidste Dan meget lidt om hjerteflimmer, behandlingsmulighederne og medicin. "Når du oplever symptomer eller lige har fået en diagnose, søger du på internettet for at finde flere oplysninger. Du kan finde en masse skræmmende oplysninger". Derfor skrev Dan alle de spørgsmål ned, han havde til lægen. "Jeg kan godt lide at være velinformeret".

Først fik Dan ordineret et blodfortyndende middel, som krævede, at han fik taget blodprøver hver anden uge for at bestemme dosis. "Heldigvis skiftede jeg til en anden blodfortynder efter nogle få år, hvor jeg ikke skal måle noget". Dan ved nu meget mere om denne rytmeforstyrrelse i hjertet, men er endnu ikke fuldt informeret om risikoen ved sin medicin. "Jeg ved, at blodfortyndende medicin gør det sværere at standse en blødning, men hvad nu, hvis blødningen slet ikke stopper?"

Næseblødning der ikke ville stoppe

Dan fik for nylig næseblod, som han ikke selv kunne stoppe. ”Min yngste søn kom for at følge mig på hospitalet". Dan har en liste over den medicin, han tager og et patientkort i sin tegnebog, der forklarer, at han tager blodfortyndende medicin. "Hvis jeg går hjemmefra uden disse dokumenter, så går jeg tilbage for at hente dem. Jeg mener, det er vigtigt for sundhedspersoner at kende min medicinske situation, hvis der sker noget".

Egne beslutninger om behandlingen.

Dan lider af en uregelmæssig hjerterytme næsten uafbrudt. Hans læge anbefalede en operation for dette. "Mit hjerte generer mig ikke, og jeg kan blive gammel med min hjerteflimmer. Hvorfor skulle jeg lade mig operere?" Dan er glad for, at hans læge fortalte om muligheden, men han vil selv træffe sine beslutninger om sin behandling. ”Livskvaliteten” er altafgørende for mig. Min hjerteflimmer skaber meget få problemer i øjeblikket. Det er derfor, jeg ikke er interesseret i en operation".

Kan du genkende noget i denne historie, eller har du spørgsmål om hjerteflimmer? Så kan du finde mere information på denne hjemmeside eller du kan kontakte din læge.

"Hvad kan jeg gøre i tilfælde af en vedvarende blødning?"

Den største frygt for Inge, Dans kone, var at leve i uvished. "Det tog lang tid, inden Dan blev diagnosticeret med hjerteflimmer. Denne uvished var meget ubehagelig". Dan har det godt nu. Han har god kontakt med lægen og tager sin medicin, som for eksempel det  blodfortyndende lægemiddel. "Jeg aner ærligt talt ikke, hvad hans medicin præcis gør, og hvad bivirkningerne er". Som følge af det er Inge ikke sikker på, hvad hun skal gøre i tilfælde af blødning. For eksempel da Dan for nylig havde en vedvarende næseblødning. "Hvad kan jeg gøre i tilfælde af en vedvarende blødning?" Min første tanke var ikke at gå i panik og ringe 112. Da Dan fik næseblod, kom min søn heldigvis og fulgte ham på hospitalet".

Ved du, hvornår du skal bede om lægehjælp til en person, der tager blodfortyndende medicin? 

Se vores tjekliste med tips her

Brug denne tjekliste til at forberede dit næste besøg hos din læge.

Læs mere om patienters personlige oplevelser her.

Del artiklen
Del artiklen
Print artiklen
Print artiklen
TYPO3 CMS by TypoConsult A/S
Del denne side på...